Ghid de crestere si ingrijire pisici
Cateva reguli de aur despre ingrijirea corecta a pisicilor si comportamentul felin
1. Pisicile trebuie sterilizate la varsta de 5/6 luni femelele, 11 luni/ 1 an masculii. E un mit gresit ca trebuie sa faca un rand de pui. Lasand la o parte ca Romania e plina de pisici si pui ai nimanui care mor pe strazi, din punct de vedere medical, sterilizarea este benefica pt santatatea ei. O pisica nesterilizata risca sa faca oricand piometru sau cancer mamar. Sa va mai spun ca actul in sine de reproducere a pisicilor este f dureros? Si ca sarcina este extrem de stresanta pentru ele? Deci, de ce ati dori ca pisica voastra sa treaca prin asa ceva?
2. Pisicile sunt fiinte pentru care mediul cel mai potrivit este casa lor, ele sunt foarte atasate de mediul lor si de ceea ce stiu ele, nu le plac plimbarile si schimbarile. Ca atare: - Pisicile nu trebuie luate cu voi in concefiu, vacante. Cel mai indicat este sa ramana acasa si sa vina cineva sa le hraneasca. Stresul de pe drum si din noua locatie sunt infinit mai mari decat de a ramane singure in mediul lor.
- Pensiunile sunt de evitat si ele pentru ca implica automat o schimbare, loc nou, mirosuri noi, pisici multe, chiar daca pisica sta singura intr-o camera, simte mirosurile pisicilor “vecine” sau ale celor care au stat inainte. Un stres ingrozitor pt ele.
3. Pisicile nu se plimba in lesa ! Nu sunt catei! Nu le place, nu le trebuie. Un zgomot puternic, un miros pe care nu il repereaza, un caine etc, toti acesti stimuli le destabilizeaza complet si in acel moment, singurul lucru pe care il vor face este sa scape din raza acelui factor de stres. Si cum altfel, vor face acest lucru, decat fugind si credeti-ma, nu puteti retine o pisica care se transforma radical din pisica pe care o stiati intr-o pisica, pe care nu o puteti controla. Se va smulge din ham/lesa si va fugi. Cele mai multe pisici nu se mai gasesc dupa ce sunt pierdute. Singurul mod corect de a transporta o pisica dintr-un loc in altul, cum ar fi de acasa la cabinetul veterinar este in cusca de transport.
4. Pisicile nu trebuie lasate sa se plimbe in curtea casei sau in fata blocului. Vor ajunge in strada si vor fi calcate de masini, muscate de caini, otravite, batute, omorate! Retelele sociale sunt pline de nenorocirile care se intampla pisicutelor din cauza asa zisei libertati a pisicilor! Mediul din interior este cel mai potrivit pentru o viata fara probleme. Daca locuiti la curte si doriti sa aiba acces afara dar sa fie in siguranta, creati-i un spatiu de tip “voliera”.
5. Pisicilor nu le place sa fie spalate si nici nu au nevoie. Singura baie cu sens e cea de la preluare/ salvare din strada sau daca au anumite micoze care se pot trata cu sampon special. Altfel, spalatul nu se justifica.
6. Nu trebuie lasate la geam / pe balcon decat daca balconul este inchis si geamurile sunt asigurate cu plase de protectie (a nu se intelege plase de tantari). Sunt solutii de a asigura geamurile corespunzator cu plasa de metal si holtsuruburi din magazinele de profil gen Hornbach. De asemenea, sunt firme specializate care confectioneaza astfel de plase de protectie. Mii si mii de pisici isi gasesc sfarsitul sau raman paralizate sau cu sechele pentru ca f putini oameni acorda atentie acestui aspect al sigurantei geamurilor. Atentie, nici geamul deschis pe sistemul rabatat nu este sigur, din contra pentru ca raman blocate in acea deschizatura si mor!
7. Pisicile nu trebuie hranite cu hrana de oameni sau cu hrana pt pisici de proasta calitate. Cu cat pretul e mai mic, cu atat hrana e mai proasta, acest lucru creandu-le mari probleme de sanatate pe termen mediu si lung. Asadar in loc sa dati bani mai multi pentru o hrana corecta si automat pt sanatatea ei, veti ajunge sa dati bani la veterinari, deci cheltuiala plus suferinta inutila provocata pisicutei. Atentie la alimentele de oameni care le pot fi extrem de daunatoare: ciocolata, strugurii, ceapa, usturoiul sunt cateva dintre ele. Laptele dulce nu este tolerat de pisici, e doar un mit ca le face bine. Cautati pe google si veti gasi mai multe.
8. Nu alegeti medicul veterinar pe considerentul “sa fie cat mai aproape de casa”. Din pacate, multi medici veterinari nu sunt ceea ce trebuie, ori nu stiu meserie, ori sunt nepasatori, ori ii intereseaza doar banii ori toate la un loc. Cautati reviewuri, intrebati si informati-va inainte sa alegeti medicul veterinar. Si inca ceva aici: nu le tratati dupa ureche si dupa ce va spune vecinul, prietenul sau punand intrebari pe grupurile de facebook, mergeti cu ele la medicul veterinar la cel mai mic semn de apatie sau de lipsa poftei de mancare. Pisicile sunt animalute care duc boala pe picioare si de multe ori se manifesta cand e deja prea tarzju si atunci se destabilizeaza foarte repede. De aceea e important sa mergeti cu ele la medic din pripa.
9. Atentie la plantele din casa. Sunt foarte multe plante care sunt toxice / otravitoare. Multe pisicute si-au gasit sfarsitul. Cautati pe google si veti gasi liste intregi de plante care le otravesc si le omoara daca inghit o bucatica.
10. Sumar de final. Pentru a avea o pisica fericita, linistita, sanatoasa, o veti steriliza la varsta potrivita, o veti tine doar in casa, o hraniti cu hrana de calitate, nu o luati in concedii, nu o duceti la pensiuni, nu o plimbati in lesa, nu ii dati acces in curtea casei sau in curtea blocului, asigurati corespunzator geamurile cu plase de metal, nu o spalati decat ocazional, sunteti atenti cu plantele pe care le aveti in casa si alegeti cu grija medicul veterinar. Respectand regulile acestea, aveti toate sansele sa va bucurati de pisicuta voastra 15-18 ani. Si noi mai avem un moto: pentru fericire pisiceasca maxima, adoptati doua pisicute si nu una, pentru ca demontam inca un mit : pisicutele nu sunt solitare, ci fiinte sociale, care au nevoie si de companion felin, nu doar de om. Sunt exceptie pisicile care sunt independente si solitare.
Acest ghid vine in urma unei experiente de zece ani de salvat si ingrijit multe sute de pisici prin informare, invatare si observatie directa.
E de la sine inteles ca atunci cand cautam familii adoptive pt pisicutele noastre, ii dorim practic pe acei oameni care inteleg si aplica ce am expus mai sus.
Aveti grija de voi si de pisicutele voastre.